21 Kasım 2013 Perşembe

Peri Gazozu - Ercan Kesal


Kitap isimleri arasında bir yarışma düzenlense kesinlikle Oscar alacağını düşündüğüm Peri Gazozu, insanın yüreğini yakan naif anıların gösterildiği bir öykü kitabı. Peri Gazozu’nda, Kesal’ın Radikal gazetesindeki yazıları ile yayınlanmamış dört öyküsü bulunuyor. Anadolu kasabalarındaki bunaltıcı ama derin yaşam anlarının aktarıldığı kitap, Ercan Kesal’ın hafızasında yer etmiş, içini sızlatan anıları içeriyor. Bu anıların en önemli özelliği ise okuyucusunun da zihninde belki bir daha unutulmayacak izler bırakması. Taşranın serin ve kurak atmosferinde anlatılan bu can yakan anılar, okuyucuyu karamsarlığa sürüklemiyor aksine umut veriyor. En azından bende bu etkiyi bıraktı.

Peri Gazozu’nda yer alan anıların aktarıldığı her satır, okuyucunun kulağını çok iyi kalpli bir insanın kaleminden çıktığını fısıldıyor. Okuyucu ise bu satırlarda hem öykü karakterleri hem de yazar ile (çoğu zaman zaten aynı kişi) özdeşlik kuruyor. Aslında kitapla ilgili en şahane yorumu yazarın kendisi yapmış: “okur hikâyelerimi okumak yerine seyretsin istedim. Bu, sinemasal anlatıma da çok benzeyen bir teknik demekti. Okuyucularıma bir şeyleri anlatmak değil de göstermek istedim hep”. Evet, Kesal bu isteğini en azından bu kitap özelinde yüzde yüz gerçekleştirmiş. Kitapta, hakikaten Kesal’ın hayatından çeşitli fragmanları seyrediyorsunuz. Bu fragmanlar, filmlerde olduğu gibi çok can alıcı sahneler içeriyor. Farklı zamanlarda yazılmış ve yayınlanmış bu yazıların oluşturduğu bütünlük ise gerçekten çok şaşırtıcı.


Kitabın konusuna gelecek olursak, Anadolu kasabalarındaki sıradan insanların iç burkan hikâyeleri, 12 Eylül atmosferinde kaybeden bir ergenin üniversite serüveni, ülkenin unutulmuş köşelerine şifa dağıtan idealist bir doktorun yaşadığı çelişkiler ama en çok da baba-oğul ilişkisi…  Kitap insanın burnunda bıraktığı bir sızıyla birlikte bir solukta bitiyor. Kitap hemen bitiyor bitmesine de okuyucunun üzerinde bıraktığı etki uzun süre geçmiyor. Kendinize iyilik yapın ve bu kitabı okuyun derim ben.


Not: Peri Gazozu ismi, Ercan Kesal’ın babası Mevlüt Kesal’ın sattığı gazozdan geliyor.