19 Nisan 2013 Cuma

Ruhi Mücerret - Murat Menteş


Murat Menteş, Türk edebiyatına yeni bir soluk getirdi desek yeridir bence. Yayımlanmış sadece üç romanı olmasına rağmen, kendine özgü üslubu oturmuş bir yazar var karşımızda. Ruhi Mücerret; Dublörün Dilemması ve Korkma Ben Varım'dan sonra gelen üçüncü eser. Tabii arada bir de Garanti Karantina isimli bir şiir kitabı vardı, onu da unutmamak lazım. Tüm bu eserlere bakıldığında en önemli ortak nokta bence anlatımın özgünlüğü, eğlenceli aforizma ve laf oyunları ile roman kahramanlarına verdiği yaratıcı isimler. 

Ruhi Mücerret romanında Murat Menteş, reklam ve pazarlamanın hayatın ta kendisi olduğu yeni dünya düzenine karşı çok net bir mesaj vermiş. Dolaylı anlatıma başvurmadan, basit ama etkili bir biçimde. Bunu yaparken artık klasikleşmiş diyebileceğimiz hızlı ve akıcı olay örgüsünden de hiç ödün vermemiş. Diğer iki romanında olduğu gibi bu eserinde de olaylar bir solukta ilerliyor, renkli roman kahramanlarının geçiş töreni eyvah yine bir şeyler kaçırıyor muyum endişesiyle ilerliyor. Mizah unsurları ve aforizmaların da suyu çıkarılmamış. Buna ek olarak, bu romanda da Afili Filintalar'a tatlı tatlı göz kırpılmış. Yani sözün kısası, romanda Menteş severlerin hemen hemen tüm beklentileri özenle karşılanmış.



Romanın konusuna gelecek olursak, Ruhi Mücerret, 100 yaşındaki bir Kurtuluş Savaşı Gazisini bir dünya yıldızına dönüştüren başdöndürücü bir süreci anlatıyor. Bu süreçte, karanlık adamlarla karşılaşmalar, 70 yaş farka rağmen aşk ihtimalleri, amansız hastalıklar, güzel kadınlar, silahlar, patlamalar, cinayetler var. Yani yine olaylar da olaylar.. Buna ek olarak benim hoşuma giden bir yenilik de var Murat Menteş romancılığına dair. Diğer romanlarının aksine bu eserinde Menteş, kitabın her bölümüne benim "nakarat" olarak adlandırdığım bir kısım eklemiş. Örneğin kahraman savaş gazisinin gözünden anlatılan her bölümde "ölürsem mezar taşıma ...... yazdırılsın" şeklinde hepsi birbirinden eğlenceli öneriler var.

Bu enerjik, kahkahası bol olmasına rağmen kimi zaman gözleri buğulandıran romanla ilgili belki de söyleyebileceğim tek eleştiri kitabın ilk kısmında olayların biraz geç bağlanması olabilir. Ama bu durum bile okuyucunun sıkılmasına neden olmuyor.

Bu genç romancıyla ,ilgili haddim olmayarak iddialı bir yorum yapmak istiyorum. Türkiye'de böyle bir roman yazılabildiği için çok mutluyum. Belki bu roman, Murat Menteş için küçük bir adım olabilir ama bana kalırsa Türk edebiyatı için çok büyük bir adım.

Ruhi Mücerret'i şiddetle tavsiye ediyorum. Okuyunuz, okutturunuz.